De ce o casa pasiva? | Obtine oferte pentru un certificat energetic
Menu
Assign a 'primary' menu

De ce o casa pasiva?

By Bogdan Livinti | Casa Pasiva

    Construirea unei case pasive, reduce cererea de energie operationala a casei, pana la un nivel optimizat, prin metode pasive si componente cum ar fi : izolatia, recuperarea caldurii, caldura solara, protectie impotriva razelor solare.

   Casele pasive livreaza o reducere a incalzirii si racirii pana la 90% si pana la 75% reducere a necesarului de energie per total, comparat cu casele obisnuite.

   O casa pasiva, poate sa fie orice tip de cladire: casa, scoala, birou, magazin sau fabrica.

   Cladirile pasive furnizeaza in mod predictibil si preturi accesibile, deasemenea creeaza cele mai trainice, comfortabile si sanatoase ambiante interioare.

Cand luati in considerare standardul unei cladiri, exita mai multe motive complimentare, pentru alegerea standardului casei pasive.

Casa pasiva se adreseaza in mod fundamental crizei climatului.

   Pentru a micsora, cele mai rele efecte ale schimbarilor de climat, trebuie sa reducem nivelul emisiilor de carbon in timp, sa intrunim cererile dezvoltarii globale.

  Casa pasiva face acest lucru, prin furnizarea de energie ieftina, atat celor bogati cat si celor saraci. Prin construirea de case pasive, putem sa retezam cererea de energie sa mentinem serviciile in lumea in dezvoltare si sa creem servicii moderne cu energie redusa, in lumea in dezvolatare.

   Cel mai mare lider, in acest efort este capitala Belgiei Bruxelles, unde toate cladirile, noi sau vechi, publice sau private, rezidentiale, comerciale si institutionale, trebuie sa indeplineasca standardul casei pasive, incepand cu 2015(sursa http://www.naphnetwork.org/archives)

Casa pasiva este un standard global de eficienta energetica.

  Standardul de energie este uniform, dar rutele de obtinere variaza si incorporeaza climatul local si traditia in constructii specifica optimizarii.

   Indiferent daca traditia locala, poate fi constructia cu lemn sau zidaria, sau climatul este dominat de caldura sau frig, umed sau mix, se pot construi case pasive.

Dezvoltarea caselor pasive este o colaborare globala. 

  Cu radacini in studierea cladirilor cu consum mic de energie, din China pana in Canada si definita de cercetari stiintifice ale Institutului Casei Pasive, schimbul de informatii si experiente ale cercetatorilor, inginerilor, designerilor, constructorilor si ocupantilor, din diferite zone climatice ale pamantului, impinge inainte evolutia si implementarea caselor pasive la nivel mondial.

Casele pasive sunt un produs predictibil.  

  Casele pasive utilizeaza o metoda clara, care se concentreaza pe optimizarea partilor pasive ale cladirilor, cu modelul de economie de energie validat la nivel global, numit “passive house planning package” PHPP (pachetul de planificare a caselor pasive)

  Modelul PHPP este unealta cheie, pentru integrarea tuturor componentelor si sistemelor unei cladiri si serveste ca baza pentru verificare standardului caselor pasive.

  Nivelul inalt de acuratete al modelului PHPP, ii confera un statut aparte de celelalte unelte de design, permitand de exemplu sisteme de incalzire si racire pentru proiectele caselor pasive, sa fie mai mici cu pana la 75%, decat al caselor tipice.

  Pentru a asigura succesul, metodologia poate sa includa utilizarea de componente certificate si validate stiintific, proiectate si construite de arhitecti certificati si ingineri, iar cladirea ar putea fi certificata de una dintre cele 29 de entitati acreditate, la nivel global.

Costurile de constructie si ocupare ale caselor pasive sunt acceptabile. 

  La costul de constructie per total, se adauga doar 5-10%, ca rezultat al metodologiei utilizate, costurile de constructiei al elementelor cladirii sunt compensate de reducerea sistemelor de incalzire/racire.

  Tipic prima casa construita de arhitecti, constructori si consultanti ar putea avea un cost mai mare, datorita timpului de invatare si a unei posibile lipse de optimizare, dar cu proiectele urmatoare si o optimizare mai buna, costurile se pot micsora progresiv pana la 5% sau mai putin, sau chiar ar putea fi negative.

  Pentru ca reducerea de energie se reflecta intr-o scadere a facturilor cu energia, costurile ar putea fi amortizate in mai putin de 10 ani.

  Cum costurile de imprumutare a banilor aditionali, ar trebuie sa fie mai mici decat economia de energie lunara, randamentul investitiei incepe inca din prima luna, de ocupare a cladirii.

  Facturile mai mici, precum si protectia la socurile cresterii preturilor combustibililor, fac ocuparea caselor pasive acceptabila pe termen lung.

 Casele pasive creeaza, cele mai comfortabile si sanatoase ambiante.

   Cu izolatii continue, ferestre de calitate inalta si alte masuri, casele pasive de obicei au cea mai comfortabila si linistita ambianta.

  Aerul interior este liber, de orice concentrare periculoasa de contaminanti tipici, prin intrarea unui volum mic continuu de aer proaspat si evacuarea aerului statut din spatiile de locuit sau lucru.

  Spre deosebire de cladirile care se bazeaza pe o ventilare manuala, locatarii caselor pasive pot sa deschida si sa inchida ferestrele oricand doresc.

 Casele pasive sunt un catalizator, pentru intreprinderile locale, producatoare de produse de performanta inalta.

  Industria materialelor de constructie a dezvoltat produse, pentru standardul caselor pasive, mai intai in Europa si acum global.

 Tot mai multe companii mici si mijlocii recunosc potentialul acestui sector si imbunatatesc produsele existente sau creeaza altele noi care satisfac nevoile locale, precum si nevoile regionale si globale.

Casele pasive au o rezistenta  mai mare la fluctuatiile vremii.

 In cea mai rece vreme, fara energie, o casa pasiva poate atinge o temperatura sigura de echilibru interior de aproximativ 12 grade Celsius, pe o perioada nelimitata.

 In cea mai calda vreme, daca este disponibila racirea pasiva de peste noapte, este de asemenea posibil sa mentina temperaturi interioare de siguranta, pentru o perioada extinsa fara energie.

Casa pasiva permite creare unor cladiri, cu consum de energie aproape de zero.

  Construirea unor surse de energie regenerabila, poate sa fie complicata si scumpa, cu cerinte de spatiu care de obicei sunt prohibitive.

Cu cererea de energie a cladirii minimizata de o casa pasiva, nevoia de energie regenerabila devina mai mica, mai ieftina si realizabila.

Casele pasive creeaza un sistem de livrare a energie mai elastic.

 Reducand substantial varful cererii de energie si permit crearea de surse locale de energie regenerabila si un sistem de distribuire a energiei mai robust.

Casele pasive pastreaza economia de energie, pentru generatiile viitoare.

 Spre deosebire de productia de energie regenerabila, care are nevoie de intretinere activa si inlocuiri, casele pasive accentueaza parti, cum ar fi izolatia si umbrirea externa, care vor salva energie pentru maine si viitor, fara o intretinere semnificativa sau costuri de inlocuire.

  Prin urmare, orice oportunitate pierduta, de optimizare a performantei cu o investitie in masuri pasive, va devine o problema mult mai mare in viitor, in eforturile noastre de scadere a emisiilor de carbon.

 Casele pasive cresc asteptarile noastre, in ce priveste sustenabilitatea cladirilor performante energetic.

Alege si tu o casa pasiva.